Med blick för framtidens Sverige

Kan våra myndigheter använda AI för att lösa komplexa samhällsproblem? Kan privat och offentlig sektor dela på utvecklingskostnader eller samverka på nya sätt för att skapa innovationer? Kort och gott – hur skapar vi framtidens Sverige? Det är några av de frågeställningar som jag reflekterar över efter två timmars möte med Ann Molin, projektledare för Hack for Sweden.

Hack for Sweden har väckt min nyfikenhet i flera år, men det var faktisk först i år som jag prioriterade att besöka Stockholmsmässan då jag kände flera medverkande. Besöket var inspirerande och gav mersmak.

Sverige har en lång och stark tradition av stabil och stor offentlig sektor. Många verksamheter som i andra länder bedrivs av privata aktörer är i Sverige myndigheter. Och även om vi i Sverige de senaste åren har sett skolor, sjukhus, gruppboenden och mycket annat bedrivas av nya aktörer är fortfarande offentliga sektor ovanligt stor i vårt land. Just därför är det så viktigt att offentliga aktörer hänger med i utvecklingen. Hack for Sweden syftar till att skapa den typen av mötesplats där olika aktörer kan mötas och utbyta kreativa idéer och se lösningar.

Ann Molin brinner verkligen för sitt uppdrag. Det märks att hon är stolt över att fler och fler myndigheter engagerar sig i Hack for Sweden. Det märks också att hon inte räds stängda dörrar eller trögrörliga system. Sverige behöver sådana eldsjälar! Det behövs nämligen både dörr- och ögonöppnare. Det behövs nätverkare och projektledare, som törs skapa nya konstellationer och samverkanslösningar. Ann Molin är definitivt en sådan person.

Hittills har ansvaret för Hack for Sweden ambulerat mellan olika myndigheter. För närvarande har Arbetsförmedlingen huvudansvaret. Nu finns tankar på att permanenta projektledaransvaret för eventet hos t.ex. Vinnova, vilket säkert kan vara klokt. Det viktiga är att alla myndigheter känner ansvar för att vara delaktiga – inte minst stora myndigheter som Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. För jag är övertygad om att den här typen av initiativ och aktiviteter är framtidens melodi.

Framöver kommer ni troligen läsa ett och annat inlägg om just Hack for Sweden eller Dream for Sweden som också handlar om medborgardriven innovation här på bloggen. För vad kan vara viktigare än frågor som hjälper Sverige in i framtiden? Håll utkik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *