Arbetsmarknadsutskottet på studiebesök

Igår hade jag förmånen att få följa med tjänstemän och politiker från Arbetsmarknadsutskottet på studiebesök hos Yrkesakademin. Ett studiebesök som arrangerades av Utbildningsföretagen.

Från branschen fanns Anders Uddfors, vd för Lernia, Josef Nagy, vvd för Montico och Christer Hammar affärsområdes chef från Academedia tillika ordförande för Utbildningsföretagen. Dessutom var jag medbjuden, som representant för AlphaCE och Kunskapscompaniet, samt troligen för att jag dessutom sitter i styrelsen för Svenskt näringsliv där kompetensförsörjningsproblematiken i Sverige är en av de allra viktigaste frågorna på agendan.

Studiebesöket inleddes av Jan Larsson, vd för Yrkesakademin, som under bussfärden från Riksdagen till utbildningsenheten i Högdalen berättade om yrkesförarutbildningar och arbetsmarknadsutbildningar, med viss fördjupning i Yrkesakademins verksamhet förstås.

De senaste åren har volymerna i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar minskat dramatiskt, se grafen nedan. Detta trots att det finns cirka 300.000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen som troligen behöver en utbildningsinsats för att bli relevanta på arbetsmarknaden. Det finns dessutom gott om enklare jobb som lokalvårdare, busschaufförer, montörer och lagerarbetare. Jobben kräver visserligen utbildning, men det är ofta kortare utbildningar som med fördel går att kombinera med praktik som leder till jobb.

Det här är en trend som även finns i andra utbildningssystem. Det är delvis en konsekvens av högkonjunkturen, då många väljer att jobba istället för att studera i en högkonjunktur. Men trenden är så dramatisk att det är affärskritiskt för många företag. Olika utbildningssystem är dessutom lämpliga för olika typer av målgrupper.

Många av dem vi möter i våra utbildningar trivdes inte i den klassiska skolmiljön. Det är viktigt med ett alternativ till den kommunala vuxenutbildningen. Det här går snabbare eftersom vi kan fokusera på jobb istället för betyg.

Jan Larsson, vd för Yrkesakademin

Den stora utmaningen idag är att politiker avsätter pengar (via Arbetsförmedlingen, extra ekonomiska medel till kommunernas yrkesutbildningar eller till Yrkeshögskolan) – men pengarna lyckas inte komma ut i systemet. I teorin blir det pengar till kompetensförsörjning, men när kalenderåret är slut får Finansdepartementet tillbaka stora delar av de resurser som är avsatta. I dagsläget rör det sig om cirka 1 miljard!

Vi fick många intresserade frågor från politikerna och jag hoppas verkligen att de fick med sig ett och annat matnyttigt hem till Riksdagen. Sverige har ett stort behov av kompetensförsörjning – och det finns gott om folk som vill ha de jobben!

Det är dags att vi ser till så systemen fungerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *