Rekordlåga volymer

Troligen lyckas AlphaCE ordna jobb åt varannan arbetssökande just nu. Detta trots att vi jobbar med dem som står längst från arbetsmarknaden. Här är de senaste tre veckornas statistik från Arbetsförmedlingens tjänst Stöd och matchning:

  • Vecka 18: 45 nya deltagare och 23 ut i jobb
  • Vecka 19: 26 nya deltagare och 33 ut i jobb
  • Vecka 20: 23 nya deltagare och 27 ut i jobb

Det är bästa möjliga läge att hjälpa arbetssökande. Det finns fortfarande lite högkonjunktur att jobba med. Dessutom är slutet på våren en riktig högsäsong för jobbmatchare. I maj och början av juni tillsätts nämligen de sista sommar- och säsongsjobben. Det är då det finns störst chans för dem som står längst från arbetsmarknaden att få sitt allra första jobb. Ändå minskar antalet anvisade deltagare snabb takt.

Alla leverantörer brottas med låga volymer, se t.ex. statistiken ovan som visar rekordlåga volymer i arbetsmarknadsutbildningar. Arbetsmarknadsutbildningar är en affärskritisk försörjningskanal för Sveriges kompetens inom bristyrken. Det statligt ägda bolaget Lernia gjorde en förlust på över 170 msk förra året och härom dagen hade SVT ett reportage om att deras utmaningar fortsätter. Idag fick jag ett sms från en av mina konkurrenter:

Hallå där. Börjar bli skaplig torka. Du som har koll på andra delar av landet är det bara i vårt län det är så här illa? Eller är det stopp i hela landet?

Regeringen rustar för en reformering av Arbetsförmedlingen, påhejad av en majoritet i Sveriges riksdag. Samtidigt verkar Arbetsförmedlingen ha fullt upp med att hantera M/Kd-budget, avveckla personal, stänga kontor och hålla nere volymerna.

Jag är övertygad om att myndigheten dragit för hårt i bromsen. De brukar nämligen ha en tendens att göra så. Det är full fart framåt (som med extratjänsterna förra året) eller tvärnit, som just nu… Risken är nu stor att de kommer skicka tillbaka medel när året är slut.

De ansvariga borde snabbt justera volymerna i systemet. I synnerhet om man menar allvar med sin reform. Det går inte att avveckla ett ben utan att säkerställa att det andra benet står pall för utvecklingen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *