Vikande staplar = 8 500 arbetssökande

Långtidsarbetslösheten ökar och samtidigt finns det gott om arbetsgivare som inte hittar kompetens. Antalet arbetssökande som inte får hjälp blir fler och fler. Situationen är absurd.

Arbetsförmedlingen skyller på M/Kd-budgeten, men faktum är att myndigheten sparat mer än de behöver på arbetsmarknadsinsatser. Det är synd, för pengarna behövs ute i fält. I bilden ovan finns statistik från Almega, som de hämtat från Arbetsförmedlingen. Den visar att de använder betydligt mindre pengar än de borde.

Idag pratade jag med en av mina kollegor ute i landet. Hon berättade att många deltagare inte får förlängda beslut. Tjänsten Stöd och matchning är normalt en insats som är 3 månader lång, men vid behov kan man förlänga ytterligare 3 månader. Merparten av dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen behöver mer än 3 månader för att komma in på arbetsmarknaden, som till exempel den 55-åriga kvinna som jag fick höra talas om idag…

Kvinnan hade varit arbetssökande i flera år efter ett långt yrkesliv inom handeln. Hon hade sökt massor av jobb, men inte lyckats nå resultat. Efter några månaders coaching hade hon tillsammans med min kollega på AlphaCE lyckats identifiera en ny bransch och en arbetsgivare som var beredd att satsa på henne. Insatsen började med en praktik för att sedan övergå till en halvtid. Ambitionen är en heltidstjänst inom kort.  

Det kan låta som en solskenshistoria, men bakom kulisserna finns många rädslor och mycket osäkerhet. Kvinnan är livrädd att inte klara av sitt nya jobb och hon är förstås nervös över att hon inte ska få heltidstjänsten.

Rädda människor gör lätt fel – säger fel saker eller fattar felaktiga beslut. Därför är coachingen extra viktig i gränslandet mellan arbetslöshet och heltidsanställning. Nu har Arbetsförmedlingen fattat beslut om att avbryta kvinnans coaching hos AlphaCE där det i ett normalt läge hade varit självklart att säkerställa att AlphaCE hjälpte till i det kritiska läget.

AlphaCE kommer självklart att hjälpa kvinnan vidare i sin process ändå, även om vi inte får betalt. Men det är svårt att bibehålla stabiliteten för de arbetssökande när det är så rörigt ute i fält.  

För en utomstående kan de vikande kurvorna i Arbetsförmedlingens statistik vara anonyma staplar i ett diagram. För mig betyder staplarna människor. Just nu ökar antalet förtvivlade människor.

Enligt de beräkningar som Almega gjort utifrån Arbetsförmedlingens siffror har myndigheten sparat mellan 300 miljoner mer än de själva vet om, i alla fall enligt deras egen majprognos. Det motsvarar aktiva insatser för 8.500 till 9.000 deltagare.

Måtte Arbetsförmedlingen snart inse att de har sparat mer än de behöver. Pengarna behövs ute i fält.   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *