Nördarnas Almedalen, del 1

Jag är nyss hemkommen från en vecka i Almedalen, och vill passa på att skriva några rader om varför jag prioriterar att årligen åka till Almedalen.  Det blir två inlägg. Del 1 handlar om nördarna.

I år var det färre personer i Almedalen än förra året, då det var både jubileum och valår. Men det spelar faktiskt inte någon roll. Jag åker inte till Almedalen för att träffa samhällsintresserade medborgare eller nyfikna turister. Jag åker till Almedalen för att träffa nördarna, dem som pratar integration och arbetsmarknad på både in- och utandning. Det är initierade politiker, forskare, företagare och andra nyckelpersoner som konkurrenter, och samarbetspartners.

Almedalen är dessutom enda tillfället på året då jag enkelt kan sammanföra en politiker med en forskare eller en företagare som brinner för samma fråga.

Ofta är det samma människor som flyter runt från det ena evenemanget till det andra. Frågorna belyses från ett perspektiv hos Almega och ur ett annat hos SKL. Frågorna skiftar färg och form, men det finns ofta en röd tråd – en essens – som skiner igenom för den initierade. Den essensen kommer sedan att prägla arbetet framåt. Det tonläge, de prioriteringar och de relationer som knyts i Almedalen präglar hela nästa verksamhetsår – i alla fall i min bransch. Jag antar att det är likadant i andra branscher.  

I år var förstås reformeringen av Arbetsförmedlingen en central fråga, men även integrationen, kompetensförsörjningen och kompetensavdrag var återkommande frågor som belystes ur olika perspektiv. Många sakfrågor i Januariöverenskommelsen behövde lyftas och dryftas för att alla inblandade aktörer ska förstå och gå i takt.

Samtalen från scen är både matnyttiga och viktiga, men frågan är om det viktigaste inte sker bakom kulisserna? De samtal som sker i det informella frukostmötet eller de spontana diskussionerna i baren efter ett tufft dagsschema kan vara de som bryter ny mark.

Mer om det i del 2 om Almedalen….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *