Partypinglornas Almedalen, del 2

Nu tänker jag beskriva ”baksidan” med Almedalen, det där som ledarskribenter, journalister och många andra förfasas över. För vad kan vara poängen med att vingla runt i Visbys gränder för att dricka rosé eller partaja på kvällarna till hög diskomusik?

Låt mig ta ett exempel från veckan som gick… Nätverket 17, som består av kvinnor som startat och drivit upp stora företag, blev utmanade av det unga entrepernörsnätverket Young Entrepreneurs of Sweden, att få igång dansgolvet på Företagarnas och Grant Thorntons mingel – i ett så kallat DJ Battle.

Sagt och gjort. Jag, Sofi Franzén ”Årets VD” samt grundare av Eventyr och Pernilla Ramslöv ”Årets Mäktigaste Kvinna” i kategorin Entreprenör samt grundare av Nox Consulting axlade ansvaret åt Nätverket 17.

Vi kände knappt varandra innan bestyret, men efter att ha tränat dans i underkläder i en trädgård i Visby (för att min klänning fastnade i cykeln och behövde tvättas för att funka en timme senare) – känner vi varandra väl. Vi har även lärt känna en massa andra personer på vägen, såsom tjejen som hjälpte oss med koreografin eller teknikern som såg till att min saxofon kopplades upp i mikrofonsystemet.

Man kan säga vad man vill om party och mingel, men faktum är att relationer är avgörande för bra affärer. Bra relationer bygger man genom att vara med om äventyr, att träffas utanför traditionella sammanhang och genom att utmana sig själv. Ett konferensrum är svårt att göra kreativt nog. Men att tvingas utföra ett gemensamt projekt (som ett DJ Battle) skapas gemensamma minnen och man bygger relationer.

Google är ett företag som fattat poängen med det mänskliga mötet. Deras monter i Almedalen var en given mötes- och samlingsplats, där det var enkelt att få en kopp kaffe eller ladda sin telefon. Dessutom fanns en kavalkad av intressanta seminarier hela tiden.

På tisdagskvällen upplät Google sina lokaler till Nätverket 17:s vänner. Googles vd Anna Wikland hälsade 350 gäster från alla möjliga olika branscher och sektorer välkomna, som hittat dit trots att regnet vräkte ner. Kanske gjorde kylan att folk hade samtalsämne. För trots det faktum att alla var nedkylda och blöta var stämningen var god och alla var glada.

I dagens moderna samhälle gömmer vi oss gärna bakom dataskärmar och mobiltelefoner. Men det mänskliga mötet ska inte underskattas. Ibland är det viktigt att träffas och prata utanför den normala kontexten – även om det på ytan kan verka tramsigt att dra på sig paljettklänning och stå på scen eller att vara blöt och nedkyld på ett mingel.

Minnen och erfarenheter förenar.

Och på frågan om vi ”tanter” vann slaget mot ungdomarna är svaret förstås – självklart. Gammal är ändå äldst 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *