Swedish Jobtech

De flesta som läser affärspress har troligen hört talas om Fintech och Greentech. Däremot är det nog färre som hört talas om Jobtech. Det är inte konstigt, för begreppet är inte lika väletablerat. Men med tanke på framgångarna för Linkedin och andra digitala lösningar för jobbmatchning borde det finnas ett stort intresse. Dessutom var branschen tidiga att anamma den nya teknik när Internet kom.

I slutet på 90-talet, för drygt 20 år sedan, var jag vd för Inovit. Vi tjänade pengar på att publicera texter på företagens hemsidor och vi tog hand om deras kund- eller nyhetsbrev. Flera företag inom jobtech var våra kunder. Bemanningsbranschen såg tidigt fördelar med att kandidaterna skrev sitt cv direkt i databasen. Därför gällde det att ha bra och uppdaterade sajter för att attrahera jobbsökare.

När cv och jobbannonser digitaliserades gällde det för traditionella företag att hänga med… Dagens Nyheter var en av våra allra första kunder. De hade ett dotterbolag som hette Jobline. Initiativet skulle säkra tidningen viktigaste intäktskanal – platsannonserna – i en värld där Internet plötsligt satte nya spelregler för affärslogiken. Idag ägs sajten av den dåvarande konkurrenten Monster.

Inovit ägde även Syoguiden, en ruskigt bra databas över alla utbildningar och kurser som fanns att tillgå vid den tidpunkten. Söker man på den gamla hemsidan ramlar man in på ett företag som driver Gymnasieguiden och Yrkeshögskoleguiden.

I veckan som gick blev jag invald i styrelsen för Swedish Jobtech, en relativt nystartad verksamhet där styrelsen består av en intressant kombination av personer och erfarenheter. Jag ser fram emot att få anledning att fördjupa mig lite mer i digitaliseringens möjligheter för arbetsmarknaden tillsammans med Lars Sjöström, Olle Lundin, Ann-Therese Enarsson och Eva von Wernstedt. För jag är övertygad om att vi står inför nästa steg i utvecklingen när AI på allvar kommer in i rekryteringsprocessen.

Det finns med andra ord risk att det blir ett och annat inlägg om Swedish Jobtech här på bloggen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *